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Tipo de Material: bachelorThesis
Título : Producción de rábano (Raphanus sativus) en dos pisos climáticos con la aplicación de extractos de canela y café.
Autor : Vargas Millingalli, Erick Gonzalo
Director de Tesis: López Bósquez, Jonathan Bismar
Descriptores: CANELA
CAFÉ
EXTRACTOS
FOLIAR RÁBANO
PRODUCCIÓN
Fecha de publicación : feb-2024
Ciudad: Editorial: Ecuador : La Maná : Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC)
Citación : Vargas Millingalli Erick Gonzalo. (2024); Producción de rábano (Raphanus sativus) en dos pisos climáticos con la aplicación de extractos de canela y café. UTC. La Maná. 57 p.
metadata.dc.format.extent: 57 páginas
Resumen : La presente investigación se llevó a cabo en el Cantón La Maná, en la parroquia Guasaganda y en La Playita, con el objetivo de evaluar la producción del rábano (Raphanus sativus) con la aplicación de extracto de canela y café en dos pisos climáticos diferentes. Se utilizó un diseño de bloques completamente al azar (DBCA), para el cultivo de rábano se efectuó un total de 7 tratamientos donde el T1 es el testigo mientras para los demás se aplicó dosis de 1g canela para el T2, 0,5g de canela para el T3; con 0,1 de canela para el T4; 1g de café para el T5, 0,5g de café T6 y 0,1g de café para el T7, Donde obtuvimos los mejores resultados en el tratamiento con la aplicación de extracto de café a una dosis de 1g por litro de agua, en el desarrollo vegetativo altura de planta, número de hoja, presentado un promedio de (26,25cm; 7,00 por respondiente al piso climático de la playita) de igual manera para la parroquia Guasaganda presento en el mismo tratamiento el mejor promedio de 24,92cm ; 7,25, para la parte reproductivo el mismo tratamiento arrojo el mejor en rendimiento para los dos piso climático con un promedio de peso de tubérculo y una producción en gramos de 4,91cm;4,55 y 738,30 g 699,66g, así obteniendo un ingreso de $1.07.
Descripción : The production of radish (Raphanus sativus) was evaluated with the application of cinnamon and coffee extract in two different climatic floors where the vegetative and productive parameters were observed, which will help design and interpret their growth levels. This research was carried out cape in the La Maná Canton; in the Guasangada parish and in the UTC. The purpose is to provide an option to chemical fertilization, which can have very high costs. The use of plant extracts as organic foliar fertilizers should be presented as alternatives due to their potential to address environmental, social and environmental problems. produce foods that can improve food security, human nutrition and land management practices. The methodology consisted of data collection; plant height, leaf number, tuber diameter, tuber weight, production. In turn, a completely randomized block design (DBCA) was executed; for the radish crop, a total of 7 treatments were carried out where T1 is the control while for the others a dose of 1g cinnamon was applied for T2, 0.5g of cinnamon for T3; with 0.1 cinnamon for T4; 1g of coffee for T5, 0.5g of coffee T6 and 0.1g of coffee for T7, where we obtained the best results in the treatment with the application of coffee extract at a dose of 1g per liter of water, in the vegetative development plant height, leaf number, presented an average of (26.25cm; 7.00 per respondent to the climatic floor of La Playita) in the same way for the Guasaganda parish I present in the same treatment the best average of 24.92cm ; 7.25, for the reproductive part the same treatment showed the best yield for the two climatic floors with an average tuber weight and a production in grams of 4.91cm; 4.55 and 738.30 g 699.66g, thus obtaining an income of $1.07.
Aparece en las colecciones: Tesis - Ingeniería en Agronomía

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