“Evaluación de enmiendas orgánicas (eco abonaza, bio compost, estiércol de cuy); a diferentes dosis en el cultivo de lechuga crespa (lactuca sativa l.): en la terraza del campus Salache – latacunga, 2024”.

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Date
2024-08
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Volume Title
Publisher
Ecuador : Latacunga : Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC)
Abstract
This research project aimed to evaluate the effect of organic amendments on the agronomic variables of curly lettuce cultivation. The research was conducted on the bench terrace of the Salache campus at the Technical University of Cotopaxi in the Latacunga canton, Cotopaxi province, Ecuador. Three organic amendments (ECO fertilizer, bio compost, and guinea pig manure) were evaluated at different doses (5 t/ha, 10 t/ha, and 15 t/ha) compared to a control treatment in the curly lettuce cultivation (Lactuca sativa L.). The treatments were distributed under a random complete block design (DBCA), in factorial arrangement AxB+1 evaluating different agronomic variables during the 70 days of the research. The best results were obtained when applying the high dose of 15 Tn/ha eco-fertilizer, recording an uptake percentage of 98.22%, on day 60 the height of the plant obtained an average of 14.47 cm, the number of leaves/plant obtained an average of 23 units, the leaf width obtained an average of 13.82 cm, at 70 days the weight per plant reached an average of 289.53 g and the experimental weight/unit of 21.30 kg per experimental unit, giving us a result of 31.5 Tn/ha, obtaining an economic benefit of $0.90 for every dollar invested. Therefore, it is recommended to use the eco fertiliser in applications of 15 t/ha, in the fertilization of the lettuce crop, as it significantly exceeded the other treatments, recording the highest averages in the agronomic parameters, Improving soil fertility and water retention.
Description
El presente proyecto de investigación tuvo como objetivo evaluar el efecto de las enmiendas orgánicas de las variables agronómicas del cultivo de lechuga crespa. La investigación se llevó a cabo en la terraza de banco del campus Salache de la Universidad Técnica de Cotopaxi en el cantón Latacunga, provincia de Cotopaxi, Ecuador. Se evaluó tres enmiendas orgánicas (eco abonaza, bio compost, estiércol de cuy) a diferentes dosis (5 Tn/ha, 10 Tn/ha y 15 Tn/ha) frente a un tratamiento testigo en el cultivo de lechuga crespa (Lactuca sativa L.). Los tratamientos fueron distribuidos bajo un Diseño de Bloques Completos al Azar (DBCA), en arreglo factorial AxB+1 evaluándose las diferentes variables agronómicas desde el primer día, y a los 20, 40, 60 días. Los mejores resultados se obtuvieron al aplicar la dosis alta de 15 Tn /ha eco abonaza, registrando un porcentaje de prendimiento de 98,22%, al día 60 la altura de la planta obtuvo una media de 14,47 cm, el número de hojas/planta obtuvo una media de 23 unidades, el ancho de hojas obtuvo una media de 13.82 cm, el peso/planta alcanzó una media de 289,53 g y el peso/unidad experimental de 21,30 kg, dándonos como resultado de 31.5 Tn/ha obteniendo como beneficio económico de $0.90 por cada un dólar invertido. Por lo tanto, se recomienda utilizar la enmienda eco abonaza en aplicaciones de 15 t/ha, en la fertilización del cultivo de lechuga, ya que superó significativamente a los demás tratamientos, registrando los mayores promedios en los parámetros agronómicos, mejorando la fertilidad de los suelos y retención del agua.
Keywords
ENMIENDAS ORGÁNICAS, LECHUGA CRESPA, ECO ABONAZA
Citation
Caisaluisa Añarumba, Katerine Johana (2024), “Evaluación de enmiendas orgánicas (eco abonaza, bio compost, estiércol de cuy); a diferentes dosis en el cultivo de lechuga crespa (lactuca sativa l.): en la terraza del campus Salache – latacunga, 2024”. UTC. Latacunga. 75 p.