“Evaluación de dos formas de obtención de extractos de ruda (ruta graveolens) en agua y alcohol a tres concentraciones para el control de mosca blanca (trialeurodes vaporariorum) en tomate de riñón (solanum lycopersicum l.) en condiciones de laboratorio UTC 2024”
No Thumbnail Available
Files
Date
2024-08
Authors
Advisors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Ecuador : Latacunga : Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC)
Abstract
This research was carried out in the agronomy laboratory of the Cotopaxi Technical University and evaluated the two ways of obtaining extracts of rue (ruta graveolens) in water and alcohol at three concentrations 50%, 75% and 100% for the control of whitefly (trialeurodes vaporiorum) in river tomato (solanum lycopesicum l.), 100% for the control of whitefly (trialeurodes vaaporariorum) in river tomato (solanum lycopesicum l.) to propose alternatives to the problems caused by the whitefly, which is considered one of the main pest that considerably influences the yield of the river tomato crop (solanum lycopesicum l.), causing crop losses and increasing production costs. A Completely Randomized Design (CRD) was used with a factorial arrangement (A*B) experimental unit 20 individuals of (trialeurodes vaaporariorum) were realesead in which the extract of the rue in water and alcohol was applied.
Mortality datas was collected by observation from the moment of application, obtaining data at 30, 60 and 90 minutes. In addition, the chemical analysis of the extract of rue in water and alcohol identified the components such as 2-Nonanone, 2- undecanone, and Isomaturnin, which have insecticidal action that attack the nervous system and respiratory system of the insect causing its death. It is conculeded that the extracts of rue in school control (trialeurodes vaaporariorum), in laboratory conditions with an average 13,42% dead individuals and followed by the extract of rue in water with an average od 12,50% dead individuals. The best concentration for white fly control is 100% with 19,62% individuals killed out of 20 flies under study, and in the interaction between extract*concentratiosn, the extract of rue in alcohol presented the best control of white flies at 100% with 19, 67 insividuals killed out of 20 flies in the study.
Description
La presente investigación se realizó en el laboratorio de Agronomía de la Universidad Técnica de Cotopaxi se evaluó las dos formas de obtención de extractos de ruda (ruta graveolens) en agua y alcohol a tres concentraciones 50%, 75%. 100% para el control de mosca blanca (trialeurodes vaporariorum) en tomate de riñón (solanum lycopersicum l.) para plantear alternativas a los problemas causados por la mosca blanca que se considera una de las principales plagas que influye considerablemente en el rendimiento del cultivo de tomate riñón (Solanum Lycopersicum L.), provocando pérdidas en el cultivo y aumentando los costos de producción. Se utilizó un Diseño Completamente al Azar (DCA) con un arreglo factorial (A*B) con ocho tratamientos y tres repeticiones y un total de 24 unidades experimentales, en cada unidad experimental se liberó 20 individuos de (Trialeurodes vaporarioum) en el cual se aplicó el extracto de ruda en agua y alcohol. La toma de datos de mortalidad se realizó mediante la observación desde el momento de la aplicación obteniendo datos a los 30, 60 y 90 minutos.
Además, se realizó el análisis químico del extracto de ruda en agua y alcohol se identificó los componentes como el 2-Nonanona, 2-Undecanona, y Isomaturnin son los que tienen acción insecticida que ataca al sistema nervioso y sistema respiratorio del insecto lo que causa su muerte.Se concluye que los extractos de ruda en alcohol controlan a (Trialeurodes vaporariorum), en condiciones de laboratorio con un promedio de 13,42% individuos muertos
y seguido del extracto de ruda en agua con un promedio de 12,50% individuos muertos. La mejor concentración para el control de mosca blanca es al 100% con 19,62 individuos muertos de 20 moscas en estudio. Y en la interacción entre extracto*concentraciones el extracto de ruda en alcohol presento mayor control de mosca blanca al 100% con 19,67 individuos muertos de 20 moscas en estudio
Keywords
EXTRACTO, MOSCA BLANCA, CONCENTRACIÓN
Citation
Tonato Guishcasho, Jessica Iveth (2024), “Evaluación de dos formas de obtención de extractos de ruda (ruta graveolens) en agua y alcohol a tres concentraciones para el control de mosca blanca (trialeurodes vaporariorum) en tomate de riñón (solanum lycopersicum l.) en condiciones de laboratorio UTC 2024”. UTC. Latacunga. 71 p.