“Plan de negocios para la creación de una empresa productora de postres saludables a base de verduras en la ciudad de Salcedo”

No Thumbnail Available
Date
2024-08
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Ecuador : Latacunga : Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC)
Abstract
This project began with the objective of establishing a company dedicated to the production and marketing of healthy vegetable-based desserts in the Salcedo canton. The main reason was the worrying lack of healthy dessert options in the area and the growing increase in diseases such as diabetes. According to the National Institutes of Health (NIH, 2016), diabetes is a threat that arises when blood glucose levels rise due to excessive consumption of sugars and saturated fats. Therefore, the need was identified to create a healthy dessert, based on vegetables, particularly from three types of beets such as (sugar beet, table beet and fodder beet), which provides vitamins such as B and C, minerals such as potassium, iron, magnesium; essential for good health. The results of the surveys revealed that 81% of the population would be willing to consume beet cupcakes. At the financial level, it was determined that the selling price would be $2.32 per 40 grams, with an NPV of $4,997.71, an IRR of 37% and a payback period of 3 years and 1 month, which confirms the economic viability of the project. This study highlights the existence of a potential market in Salcedo, demonstrating that the creation of such an enterprise is both commercially and financially feasible.
Description
Este emprendimiento se inició con el objetivo de establecer una empresa dedicada a la producción y comercialización de postres saludables a base de verduras en el cantón Salcedo. La razón principal fue la preocupante falta de opciones de postres saludables en la zona y el creciente aumento de enfermedades como la diabetes. Según los Institutos Nacionales de Salud (NIH, 2016), la diabetes es una amenaza que surge cuando los niveles de glucosa en sangre se elevan debido al consumo excesivo de azúcares y grasas saturadas. Por ello, se identificó la necesidad de crear un postre saludable, basado en verduras, particularmente de tres tipos de remolacha como son (remolacha azucarera, de mesa y la forrajera), que aporta vitaminas como la B y C, minerales como el potasio, hierro, magnesio; esenciales para la buena salud. Los resultados de las encuestas revelaron que el 81% de la población estaría dispuesta a consumir cupcakes de remolacha. A nivel financiero, se determinó que el precio de venta sería de $2.32 por 40 gramos, con un VAN de $4,997.71, una TIR del 37% y un periodo de recuperación de 3 años y 1 mes, lo que confirma la viabilidad económica del proyecto. Este estudio resalta la existencia de un mercado potencial en Salcedo, demostrando que la creación de una empresa de este tipo es tanto comercial como financieramente factible.
Keywords
DIABETES, SALUD, MINERALES
Citation
Salguero Velasco, Alexandra Estefania (2024), “Plan de negocios para la creación de una empresa productora de postres saludables a base de verduras en la ciudad de Salcedo”. UTC. Latacunga. 95 p.