Estudio de digestibilidad de nutrientes en pollos de carne alimentados con diferentes fuentes de fibra

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Date
2024
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Ecuador : Pujilí : Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC)
Abstract
Nutrient digestibility allows to optimize and improve feed conversion and productive performance in birds, so there is a need to evaluate food alternatives that cover their nutritional requirements. The general objective of the following research was to determine the nutrient digestibility in broiler chickens fed with different sources of fiber. For the development of the research, 64 chickens of the Cobb 500 line of 42 days of age were used, with an average weight of 7075 g, they were randomly assigned to four treatments including different sources of fiber T1: control, T2: 18% wheat bran, T3: 18% rice husk and T4: 18% palm kernel. The diets were formulated considering the nutritional requirements of the Cobb 500 chicken line. A completely randomized design was applied. The variables studied were dry matter digestibility, organic matter, crude fiber, crude fat, crude protein. The data were analyzed in the statistical package Infostat by means of a variance analysis, in which the fiber sources were taken as the main variation factors and the Tukey test was used to compare means. The results presented statistical differences, p < 0,05 for dry matter, organic matter and crude fiber, showing a higher percentage of digestibility with the inclusion of 5% of wheat bran with 80.3; 67.00; 15.06% respectively; while for crude protein p = 0.181 and crude fat p = 0.281, there was no difference between treatments. It is concluded that the inclusion of fiber sources in the diet of broilers shows acceptable nutrient digestibility percentages.
Description
La digestibilidad de nutrientes permite optimizar y mejorar la conversión alimenticia y los rendimientos productivos en aves, por lo que existe la necesidad de evaluar alternativas alimenticias que cubran los requerimientos nutricionales de las mismas. El objetivo general de la siguiente investigación fue determinar la digestibilidad de nutrientes en pollos de carne alimentados con diferentes fuentes de fibra. Para el desarrollo de la investigación se emplearon 64 pollos de la línea Cobb 500 de 42 días de edad, con un peso promedio de 7075g, se asignaron de forma aleatoria a cuatro tratamientos incluyendo diferentes fuentes de fibra T1: control, T2: 18% de afrecho de trigo, T3:18% cascarilla de arroz y T4:18% de palmiste. Las dietas se formularon considerando los requerimientos nutricionales de la Línea de pollos Cobb 500. Se aplico un diseño completamente al azar. Las variables estudiadas fueron digestibilidad de materia seca, materia orgánica, fibra cruda, grasa cruda, proteína cruda. Los datos fueron analizados en el paquete estadístico Infostat mediante un análisis de varianza, en el cual se tomaron como principales factores de variación las fuentes de fibra y para comparación de medias la prueba de Tukey. Los resultados presentaron diferencias estadísticas, p<0,05 para materia seca materia orgánica y fibra cruda, mostrando un mayor porcentaje de digestibilidad con la inclusión de 5% de afrecho de trigo con 80,3; 67,00; 15,06% respectivamente; mientras que para proteína cruda p= 0,181 y grasa cruda p= 0,281, no se mostró diferencia entre tratamientos. Se concluye que la inclusión de fuentes de fibra en la dieta de pollos de carne muestra porcentajes digestibilidad de nutrientes aceptables.
Keywords
AVES, DIGESTIBILIDAD, FIBRA, GRASA
Citation
Real Nuñez, Henry Leonardo (2024); Estudio de digestibilidad de nutrientes en pollos de carne alimentados con diferentes fuentes de fibra. UTC. Pujilí. 56 p.