Aplicación de extractos vegetales de café y canela en la producción de pepino (Cucumis sativus L.)

No Thumbnail Available
Date
2024-08
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Ecuador : La Maná Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC)
Abstract
The research was carried out in Canton La Maná, Cotopaxi Province, between April and August to evaluate the application of plant extracts of coffee and cinnamon in the production of cucumber (Cucumis sativus. L), using a completely randomized block design with factorial arrangement A*B (2*3+1) with six treatments plus control and three replicates. Study variables included plant height, stem diameter, number of leaves/flowers, number of fruits at harvest, fruit weight, fruit diameter, fruit length, and economic analysis. Among the main results: the greatest plant height at 15, 30 and 45 days was observed in treatment seven with coffee extract at a dose of 1.00 g/liter of water, the greatest number of leaves at 45 days was presented in treatment 6 and 7 with coffee and cinnamon extract at a dose of 0.50 and 1.00 g/liter of water, the greatest stem diameter recorded at 45 days in treatment four with cinnamon extract at a dose of 0.50 g/liter of water in this same treatment the greatest number of flowers was recorded; the highest production and fruit weight at the first harvest was recorded in treatment six with cinnamon extract at a dose of 1.00 g/liter of water and for the second harvest in treatment 7 with coffee extract at a dose of 1.00 g/liter and the best benefit/cost ratio was presented in the treatments with coffee and cinnamon extract at a dose of 1.00 g/liter, demonstrating that the application of plant extracts of coffee and cinnamon at a dose of 1.00 g/liter of water is a reliable alternative for cucumber production.
Description
La investigación se llevó a cabo en el Cantón La Maná, Provincia de Cotopaxi, Entre los meses de Abril- Agosto, con el objetivo de evaluar la aplicación de extractos vegetales de café y canela en la producción de pepino (Cucumis sativus. L), empleando un diseño de bloques completamente al azar con arreglo factorial A*B (2*3+1) con seis tratamientos más un testigo y tres repeticiones. Las variables del estudio incluyeron: altura de planta, diámetro de tallo, número de hojas/flores, número de frutos a la cosecha, peso de fruto, diámetro de fruto, longitud de fruto y análisis económico. Entre los principales resultados: la mayor altura de planta a los 15, 30 y 45 días se observó en el tratamiento siete con extracto de café a una dosis de 1,00 g/litro de agua, el mayor número de hojas a los 45 días se presentó el tratamiento 6 y 7 con extracto de café y canela con la dosis de 0,50 y 1,00 g/litro de agua, el mayor diámetro de tallo registró a los 45 días en el tratamiento cuatro con extracto de canela a una dosis de 0,50 g/litro de agua en este mismo tratamiento se registró el mayor número de flores; la mayor producción y peso de fruto a la primera cosecha se registró en el tratamiento seis con extracto de canela a una dosis de 1,00 g/litro de agua y para la segunda cosecha el tratamiento 7 con extracto de café a una dosis de 1,00 g/litro y la mejor relación beneficio/costo se presentaron en los tratamientos con extracto de café y canela a una dosis de 1,00 g/litro demostrando que la aplicación de extractos vegetales de café y canela con la dosis de 1,00g/ litro de agua es una alternativa fiable para la producción de pepino.
Keywords
PEPINO, EXTRACTOS VEGETALES DE CAFÉ Y CANELA, DOSIS
Citation
Alvarez Pilatasig Rosa María, Flores Soria Freddy Alexander, (2024); Aplicación de extractos vegetales de café y canela en la producción de pepino (Cucumis sativus L.). UTC. La Maná. 63 p.